ГО «НАС» узялася за порятунок історичного центру Києва

03 березня 2017

Активісти Київського осередку «Національної антикорупційної спілки» зафіксували незаконно зламану підпірну стіну та пошкоджену несучу конструкцію будинку по Станіславського 3 (пам’ятки історії та архітектури Києва) і спробу без будь якої дозвільної документації обладнати прибудову – кафе.

В офіційній відповіді на запит ГО «Національна антикорупційна спілка» з Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у місті Києві зазначається, що «Департамент не давав дозволу і не реєстрував інших документів дозвільного характеру, які давали б право на здійснення підготовчих і будівельних робіт із реконструкції даного підвального приміщення під заклад громадського харчування і не вводив зазначений об’єкт до експлуатації».

Активісти  «Національної антикорупційної спілки» проконтролювали повернення на місце офіційної охоронної таблички, ака раніше таємничим чином зникла зі стіни будинку, а також офіційно звернулись до правоохоронних органів з вимогою порушити кримінальну справу за фактом пошкодження об’єкту культурної спадщини.

Будинок номер 3 по вулиці Станіславського (так званий «прибутковий будинок») був зведений у 1909 році на місці колишньої садиби Фрідріха Мерінга (1822-1887) – відомого лікаря, професора Київського університету.

Садиба Мерінга – історична територія,яка займала більшу частину нижніх Липок по лівій стороні Хрещатика між вулицями Інститутська та Лютеранська у другій половині XIX ст. З 1890-х років велася забудова садиби з формуванням нових вулиць – Миколаївської (теперь – Архітектора Городецького), Мерінговської (Заньковецької), Нової (Станіславського), Ольгинської, а також Миколаївської площі (Івана Франка). Автором проекту нового розпланування садиби виступив відомий київський архітектор та інженер Георгій Шлейфер.

Публікації у ЗМІ

Всі публікації
feedback